Бет шоу 2018 (BETT – British Educational Training and Technology Show) е най-голямото изложение за образователни технологии в света. Събитието се провежда в началото на всяка година в Лондон и вече има повече от три десетилетия история зад гърба си. Както много от вас знаят, експертите на Център за творческо обучение редовно посещават събитието „за сверяване на часовника“ и за ново професионално вдъхновение.   

Освен с наблюдения за най-новите тенденции в света на образователните инструменти, Стаси, Сашо, Благо, Стефан и Пепи се завърнаха с посланието, че проблемите на учителите най-често са общи, независимо от географските разлики, и нищо не ги спира заедно да търсят път за тяхното решаване. Пример за това е съпътстващия всички съвременни педагогически специалисти въпрос „какво да правим с технологичните инструменти в училище след като веднъж сме ги придобили“. Предвид възможностите на съвременната комуникация, свързването между хората никога не е било по-лесно. Затова Центърът реши да работи повече за привличането на лектори и обучители от различни страни, с които да обменим ценен опит.

Защо си струва да се посещава BETT? За хора от областта на образованието, това е сигурна възможност да се запознаят с най-новото в света на технологиите и да научат от първа ръка за новите помагала и актуални теми в тази сфера на международно равнище.

Критичният поглед на хората от нашия екип не пропусна да разпознае и слабостите в тазгодишния BETT, в сравнение с предишни години. Изглежда, много изложители са заложили на сходни по тип и функции устройства (VR, смесена реалност, програмиране чрез игра, Chromebook устройства), което внася известна предвидимост и еднообразие в общата картина. Същевременно, цените за наем на щанд (разбираемо за мащаба и мястото, на което се провежда събитието) са непосилно високи за стартиращи фирми с оригинални идеи, които биха внесли нови акценти в технологичния пейзаж.

GDPR

Защитата на лични данни е една от темите, които екипът на Център за творческо обучение не се уморява да дискутира. Тази година тя придоби нова доза пареща актуалност с наближаването датата 25 май, когато в сила влиза „най-комплексното европейско законодателство, създавано досега“ известно с абревиатурата GDPR или General Data Protection Regulation. Зад нея стои новият регламент за защита на личните данни в Европейския съюз, който засяга не само всички фирми, регистрирани на територията на негови страни-членки, но и външни юридически лица, които си взаимодействат с организации или отделни хора в рамките на обединена Европа. Когато си дадем сметка, че регламентът засяга и глобалните интернет гиганти като Фейсбук, Гугъл и прочее, тази новина придобива по-осезаем смисъл. За нас обаче най-важно е това, че регламентът засяга пряко и много строго образователните институции в целия Европейски съюз. Училищата в България, разбира се, не правят изключение.

Технологии

Три са най-отчетливите световни тенденции в развитието на образователните технологии днес и училищните устройства тип Chromebook със сигурност са сред тях.

На снимката: Сашо и Стаси са окупирали поредния Chromebook щанд.

Това няма да е новина за вас, ако следите работата на Център за творческо обучение. Експертите от центъра дадоха висока оценка за възможностите и издръжливостта на този вид преносими компютри при работа в клас преди месеци.

На онези, които досега не са имали възможност да обърнат внимание на темата за „хромбуците“, ще кажем, че, когато говорим за технологии в образованието, тези устройства не са просто най-новата мода в областта, а носят концептуална промяна в работата с компютри в клас въобще.

(Прочетете тук ревюто на нашия сътрудник Калоян Богданов за едно такова устройство.)

Но, достатъчно за любимите ни Chromebook компютри.

Какво още се налага в света на образованието и технологиите напоследък? Роботиката за най-малките продължава да набира скорост, особено след като най-големите IT компании в света откриха много нови начини да запалят децата по програмирането без това да е свързано с безброй часове почти неподвижно взиране в светещ екран на компютър. Нещо повече: в някои от най-новите „конструктори“ няма нито секунда от т.нар. екранно време за децата, които се забавляват с картонено програмиране като играта Scottie Go! например.

(Повече за нея прочетете тук.)

Скоро Scottie Go! версия за деца в предучилищна възраст ще бъде достъпна за родители и детски градини и в България. Играта е проста и занимателна, а присъствието ѝ у нас отново се дължи на вълшебните експерти на Центъра.

На снимката: посетители тестват продукт за активно учене чрез игра.

Коя е третата тенденция? – Развитието на VR инструментите като очилата за виртуална реалност, с които учителите могат да водят учениците си на екскурзии из целия свят без да напускат класната стая.

Този вече познат на мнозина от вас инструмент се надгражда с нови устройства като слушалки и ръкавици, които позволяват добавянето на още сетива към VR изживяването и с които достигате до нещо повече от триизмерна картинка. Съществува и ново измерение в тази област наречено Mixed Reality или „смесена реалност“, която ви позволява да направите невидимото с просто око видимо по свой избор – например атомите на въздуха или спиралата на ДНК на фона на собствената ви класна стая.

Изложителите на BETT предлагат на посетителите да изпробват сами устройства и програми в контекста на различни учебни ситуации. Много учители водят възпитаниците си на събитието, за да тестват как работи всичко, което се предлага там. Това, разбира се, е предимство и за двете страни – производители и потенциални потребители.

LEAVE A REPLY