Център за творческо обучение (ЦТО) изпрати съгледвачи на лондонското БЕТТ Шоу (The Bett Show) – годишно изложение на производителите на образователни технологии, което се проведе между 25-и и 28-и януари. То е организирано за първи път преди 33 години като British Educational Training and Technology Show или (в свободен превод) Британско изложение на образователнaта подготовка и технологии.

По време на рисковата мисия, агентът под прикритие Стефан Кузманов, наричан още Кодът, попадна на твърде занимателна джаджа. Според секретен доклад на ЦТО, ако не бъдат предприети крути мерки, устройството може да предизвика безобразен интерес към роботиката и софтуерното инженерство у подрастващите. Историята и преди е доказвала, че привидно безобидни играчки като BBC micro:bit (Би Би Си Майкро бит) водят до непредвидими технологични иновации.

Представете си само компактна, удобна за употреба машинка, която може да бъде програмирана да прави най-различни неща. Да ходи, пише, свири, свети или танцува, например. Нещо като конструктор за начинаещи в роботиката деца от 7 до 107-годишна възраст.

Устройството служи като вид въведение в програмирането и вече е дебютирало успешно на Острова. Тази година разработчиците на Би Би Си Майкро бит се представиха в Лондон главно, за да се похвалят колко добре се развива подозрителната им играчка.

Цената на комплекта се равнява на 30-40 български лева, в зависимост от курса на паунда към момента.

В уебсайта на Би Би Си майкро бит е достъпна и своеобразна игрова площадка за запалени по роботиката деца (тайно и родители), която помага за компилиране на кодовете и проверка на очакваните резултати. Готовата програма може да бъде изнесена право в играчката. Все още не е ясно дали устройството е склонно да ти носи пантофите при поискване или да извършва други дребни услуги. Въпреки това, заключението на доклада на ЦТО е категорично: ужас!

LEAVE A REPLY