Увод (или защо правим конференцията “Училище в облака”)
Приблизително 5% от всички ученици и учители в България имат профил в облака. В България над 200 училища* използват облака Google G suite за образованието. Активните потребителски профили надвишават 30 000. За сравнение приемът на първокласници във випуск 2018/2019 е около 60 000 деца, а общият брой ученици в страната е около 600 000.
Броят активни профили е нараснал двойно за последната една година. Работим активно 30% от учителите и учениците да имат своите електронни профили до края на 2020 г.

Училищните екипи стават самостоятелни в своята технологична трансформация.
Запитванията, които екипът на Център за творческо обучение получава от училища са все повече направления (административни процеси, общуване с родители, квалификация на учители, използване на устройства, иновиране, оформяне на цялостни проекти, трансформация на средата и други). Запитването вече не е пряко продължение на последния ни разговор с училището. Това ни дава увереност, че училищните екипи са натрупали увереност и самочувствие, опитват нови дейности и похвати.

Един град в облака.
Училище в облака вече не е пилотен проект и гр. Пловдив е доказателство за това. Над 200 учители сертифицирани по програмите Google Certified Educator, неформалната група на Google учителите (GEG Plovdiv), 10 училища с иновативни проекти свързани с технологии и облак. ЕГ “Иван Вазов” вече има цяла паралелка 1:1 и изцяло в облака. Следват 6 други училища.
Повече за проекта прочетете тук: bit.ly/1to1plovdiv

*данните са към юни 2019 и според администраторската конзола на Център за творческо обучение.

С всичко написано по-горе може да се запознаете отблизо на единственственото по рода си събитие – Национална практическа конференция “Училище в облака” с международно участие, което ще се проведе на 11 и 12 юни в гр. Пловдив.

Директори, учители, и ученици, обединени от търсенето и споделянето на опит за смислено внедряване на технологии в образованието.
Домакин на първия конферентен ден ще бъде кино Арена, където вместо до филмова продукция, ще се докоснем до най-ярките примери за “Училище в облака” от България и света.
Дийн Стоукс, мениджър по внедряването на G suite за образованието в Европа, Близък изток и Африка, г-н Стефан Стоянов, заместник-кмет на Община Пловдив, мениджърския екип на ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив, първото общинско училище с цял клас в облака, Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, архитектите Мария Стайнова и Виолетка Славова, носители на наградата на сграда на годината с реализацията на проекта в 1 ОУ “Никола Вапцаров” в гр. Берковица.
Повече за лекторите на страницата на конференцията: https://cloud.cct.bg/лектори
България никога не е била домакин на толкова значими експерти и теми свързани с образованието и технологиите!

Конференцията е знаковото събитие, което обединява директори на училища, учители, образователни експерти, преподаватели от университетите, студенти, докторанти, представители на МОН и други заинтересовани. Темите на тазгодишното издание за разлика от предходни години ще са с практическа насоченост, което ще покаже, че промените в образователните процеси вече са факт и могат да влязат в историята ни.
Програмата ще включва ключовите направления:
– Управление на училище в облака
– Електронни процеси
– Класната стая в облака
– Образователна среда
– Професионално развитие на екипа
– Истории на трансформацията

Старт на събитието ще дадат министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заедно с Иван Тотев-кмет и Стефан Стоянов зам.-кмет на общ. Пловдив.
Водещ-любимец. Благовест Папагалски ще бъде официалният водещ на 11 юни, и неговата задача ще бъде свежо да преведе гостите през интригуващата програма от 8 ключови лектори и теми. От кухнята директно ще говори управителят на Център за творческо обучение – Александър Ангелов – член на комисията за иновативни училища към МОН и първият Google сертифициран иноватор в България. Очакваме да зареди публиката с иновативни идеи, решения (или още проблеми) по актуални теми.

Във всеки панел ще участват лектори, сред които учители, зам.-директори и директори от цялата страна. Те ще показват как протичат дигиталните процеси в техните училища. Как взаимодейства учебната среда с технологиите? Ще разберем как Университет и Училище могат да си помагат.
Ключов момент ще е чуждестранното участие на представители, които ще споделят опит и ще разкажат за трудностите, през които са преминали при внедряването на технологиите.
Български ученици ще разказват за своите нови уроци и учебна среда, променени чрез технологиите като средство, а не като цел. Замяната на учебниците с устройства и ученето навсякъде и по всяко време е вече новина № 1 и ще разберем как Chromebook върши това.

Може да се осведомявате за всички подробности за конференцията тук, посещавайте и ФБ страницата ни, където ще представяме лекторите, както и всички актуални новини за голямото събитие.

Конференцията “Училище в облака” се организира от Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Педагогическия факултет на Пловдивски университет, Acer България и GEG Пловдив.
Конференцията “Училище в облака” е независимо събитие и естествено продължение на първата годишна среща на директорите на училищата, които внедряват Google G suite, проведена през август и септември 2018 г. и конференцията “Позитивната психология и облачните технологии: нови хоризонти за образованието” от юни 2018 г.

LEAVE A REPLY