Автор: Надежда Коцева

Стара Загора бе домакин на третото издание на култовия формат TEDx. Събитието се проведе в събота на 14.09.2019 и остави в историята си ярки примери с посланието: TEDxStaraZagora Пробуждане | Awakening.

Само два дни преди първия училищен звънец, форматът посвети специален панел на темата за образованието. И понеже Център за творческо обучение е известен с вълненията си в тази сфера, а Александър Ангелов получи специална покана за лектор. Неговото участие пробуди аудиторията като даде отговор на въпроса “Какво се прави, когато България я няма на картата?”. Участието в TEDx Stara Zagora е второ за Александър. Училище в облака от TEDx Varna 11.11.2017 г. можете да гледате ТУК.

Снимка: Христиан Аврамов

Ето и някои от акцентите от TEDx-а на Александър:

  • какво трябва да прави учителят, когато учениците имат достъп до цялата информация на света?;
  • България е една от трите държави в Европа, в които за развиване на технологичната грамотност на учениците има отделни учебни предмети, вместо тези знания и умения да се развиват интердисциплинарно (Digital Education at School in Europe);
  • през живота си натрупваме (голям) набор от технологични умения, но не знаем как да ги презентираме. Дори когато пишем своето CV за работа ние изброяваме имена на продукти и програми, но не казваме какво можем да правим с тях и остава едно съмнение – “май хората не са  създали много неща с технологиите?”;
  • всеки има акаунт в различни социални профили и професионални приложения, с който реално може да прави всичко – дори и да учи. Персонализирането на използването на дигитални технологии в училище (Училище в облака) е от изключителна важност за скок в дигиталните компетентности на младите хора. И на учителите.

Работата на Център за творческо обучение поставя България на картата на света цели три пъти: с 52 пловдивски училища в облака (G suite за образованието), с най-голям брой сертифицирани учители по програмите на Google Certified Educator сред страните в региона ЕМЕА (включващ Европа, Близкия Изток и Африка), и разбира се единственото Google референтно училище в България, което откри учебната година с този статут.

Презентацията на Александър, която бе една от най-силните (не сме пристрастни, просто бяхме в пуб  ликата и понесохме шумните й аплодисменти) ще видите при публикуването на видеото от екипа на TEDx Stara Zagora.

Посланията, които ни се иска най-много да запомним и приложим от останалите лектори са:

Д-р Милен Врабевски, Фондация “Българска памет”: “Да можем да се развиваме още, за да бъдем полезни на другите”.

Лазар Рядков, “Капачки за в бъдеще”: “Всеки човек, който помага на каузи ще спаси света”.

Георги Стоев, платформата “Предприемачът като откривател”, образователна програма за ученици: “Защо децата намразват математиката?”

Десислава Иванова, Успелите.бг: “За книгите като спасение, но и генератор на идеи”.

Дамян Дамянов, Юникомс: “Хората стават отговорни, когато получат свобода”.

И разбира се Магдалена Малеева, която разплака публиката (и себе си), споделяйки статистики и умни решения по тема за “Климатичната криза”.

TED е организация с нестопанска цел, посветена на идеите, които заслужават да бъдат споделяни (Ideas Worth Spreading). Началото й е поставено през 1984 г. под формата на конференция, която събира хора от три сфери: технология, забавление, дизайн. Оттогава обхватът й се разширява все повече – TED в Лонг Бийч и Палм Спрингс всяка пролет, конференцията TEDGlobal в Единбург, Великобритания всяко лято. TED включва спечелилият много награди TEDTalks видео сайт, Проектът за Свободен Превод , TED Talks, вдъхновяващата TED Fellows и програмите TEDx, както и Годишните TED Награди.

 

 

LEAVE A REPLY